Descriere
Alegeti cu incredere serviciul de contabilitate sucursala
Care sunt costurile
Pentru contabilitate sucursala veti avea de achitat in functie de volumul de operatiuni contabile:
- ✓ Firma fara activitate ➤ 70 de lei + TVA
- ✓ Intre 0 si 10 inregistrari contabile ➤ 250 de lei + TVA
- ✓ Intre 11 si 50 inregistrari contabile ➤ 350 de lei + TVA
- ✓ Intre 51 si 75 inregistrari contabile ➤ 450 de lei + TVA
- ✓ Intre 76 si 100 inregistrari contabile ➤ 550 de lei + TVA
- ✓ Intre 101 si 150 inregistrari contabile ➤ 600 de lei + TVA
Ce servicii sunt incluse
- ✓ Evidenta contabila intocmita de un expert contabil
- ✓ Depunere declaratii
- ✓ Consultanta fiscala
- ✓ Depunere bilant
Va recomandam sa aduceti documentele pentru contabilitate sucursala in primele 5 zile ale lunii.
Puteti beneficia de serviciul de salarizare personal impreuna cu cel de contabilitate sucursala
Pentru evidenta contabila a salariatilor onorariile pornesc de la 50 de lei/luna si beneficiati de urmatoarele:
- ⮚ Inregistrarea contractelor de munca
- ⮚ Evidenta platii orelor suplimentare
- ⮚ Calcularea concediilor de odihna
- ⮚ Orice alte operatiuni aferente salarizarii personalului
Va oferim si infiintarea unei firme noi
Daca doriti sa fiti antreprenor si intr-o alta companie, va ajutam cu infiintarea acesteia:
Contactati-ne si ne vom ocupa cat mai repede de procesul de contabilitate sucursala
Contabilitatea sucursalei – legislatie si prevederi
Atunci cand doriti sa deschideti o sucursala, cel mai important este sa tineti cont de legislatia in vigoare si sa intelegeti foarte bine ce presupune aceasta ca forma de organizare si care sunt cerintele. Practic, in momentul in care hotarati infiintarea unei sucursale este un moment in care va extindeti activitatea si trebuie sa faceti toate formalitatile necesare. In acest articol vom explica pe scurt ce inseamna o sucursala si care sunt legile ce reglementeaza activitatea acesteia, precum si notiuni de contabilitate sucursala, valabile pentru Bucuresti si intreaga tara.
Sucursala – definitie si utilitate
Conform articolului 43 din Legea nr. 31/2000, din punct de vedere legal, definim sucursala astfel:
(1) Sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inregistreaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului din judetul in care vor functiona.
(2) Daca sucursala este deschisa intr-o localitate din acelasi judet sau in aceeasi localitate cu societatea, ea se va inregistra in acelasi registru al comertului, insa distinct, ca inregistrare separata.
(3) Celelalte sedii secundare - agentii, puncte de lucru sau alte asemenea sedii - sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se mentioneaza numai in cadrul inmatricularii societatii in registrul comertului de la sediul principal.
(4) Nu se pot infiinta sedii secundare sub denumirea de filiala.
Sa explicam pe rand aceste notiuni. Alineatul 1 ne arata faptul ca trebuie, de exemplu, daca deschideti o sucursala in Bucuresti, sa o inregistrati pe aceasta la Registrul Comertului din Bucuresti. Sediile secundare nu sunt acelasi lucru cu filialele, conform legislatiei si definitiei pe care o gasiti la articolul 42 din legea nr. 31/2000: “Filialele sunt societati comerciale cu personalitate juridica si se infiinteaza in una dintre formele de societate enumerate la art. 2 si in conditiile prevazute pentru acea forma. Ele vor avea regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit.”
Asadar, inregistrarea unei sucursale presupune extinderea activitatii si trebuie respectate cateva prevederi legale. Conform site-ului Oficiului National al Registrului Comertului, “mentionarea inregistrarii sucursalei la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde este inmatriculata firma fondatoare se face, din oficiu, pe baza copiilor certificate de pe incheierea de inregistrare a sucursalei, certificatul de inregistrare si certificatele constatatoare care atesta inregistrarea declaratiilor pe propria raspundere privind autorizarea functionarii, comunicate pe cale electronica de catre oficiul registrului comertului la care s-a inregistrat sucursala”.
Denumirea sucursalei
Denumirea sucursalei trebuie sa fie data in conformitate cu prevederile legislative si trebuie sa contina denumirea localitatii unde se afla sediul social al firmei persoanei juridice, cuvantul “sucursala” si denumirea localitatii in care se afla sediul sucursalei. Daca aceeasi persoana juridica infiinteaza mai multe sucursale in aceeasi localitate, Bucuresti sau orice zona din tara, se adauga cate un indicativ pentru a le diferentia.
Daca va aflati in situatia in care aveti o firma in strainatate si infiintati o sucursala in Romania, in denumire trebuie sa adaugati si numele sediului principal din tara straina. Chiar daca par detalii neimportante, toate aceste lucruri sunt esentiale pentru ca inregistrarea sucursalei sa fie aprobata de catre Oficiul National al Registrului Comertului.
Contactati-ne si lasati operatiunea de contabilitate sucursala pe mainile noastre.
Suntem membri in Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania
Contabilitate sucursala – legislatie in vigoare
In ceea ce priveste prevederile legate de contabilitate sucursala, enumeram cateva articole importante din Legea contabilitatii nr. 82/1991, in asa fel incat sa intelegeti cat mai bine cum functioneaza operatiunea de contabilitate sucursala in municipiul Bucuresti sau oriunde altundeva pe teritoriul Romaniei.
➤ Articolul 35
(1) Persoanele juridice care organizeaza contabilitatea in partida dubla trebuie sa publice, potrivit prevederilor legale, situatiile financiare anuale. Fac obiectul publicarii situatiile financiare anuale, raportul administratorilor si raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz. Aceste prevederi se aplica si sucursalelor inregistrate in Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si societatilor-mama care intocmesc situatii financiare anuale consolidate.
➤ Articolul 27
(3) Exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic:
a) pentru sucursalele cu sediul în România, care aparţin unei persoane juridice străine, cu excepţia instituţiilor de credit, instituţiilor financiare nebancare, definite potrivit legii, înscrise în Registrul general, entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, societăţilor de asigurare, asigurare-reasigurare şi de reasigurare, entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, dacă exerciţiul financiar diferă pentru societate;
b) pentru filialele consolidate ale societăţii-mamă, precum şi pentru filialele filialelor, cu excepţia instituţiilor de credit, instituţiilor financiare nebancare, definite potrivit legii, înscrise în Registrul general, entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, societăţilor de asigurare, asigurare-reasigurare şi de reasigurare, entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, dacă exerciţiul financiar diferă pentru societatea-mamă.
➤ Articolul 28
(8) Pentru sucursalele din Romania ale institutiilor de credit si ale altor institutii financiare cu sediul in strainatate, institutiile prevazute la art. 4 alin. (3) stabilesc continutul situatiilor financiare anuale care trebuie publicate de aceste sucursale. Institutiile respective stabilesc si cerintele referitoare la informatiile privind activitatea proprie a sucursalelor, care trebuie publicate de sucursalele respective in situatia in care acestea nu sunt obligate sa publice situatii financiare anuale referitoare la activitatea proprie.
Sucursale romanesti deschise in strainatate
Daca detineti o firma si doriti sa deschideti o sucursala pentru a realiza venituri in alta tara decat Romania, trebuie sa tineti cont de regimul fiscal in conformitate cu legislatia in vigoare. Aceasta se gaseste pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Persoana juridica romana platitoare de impozit pe profit care desfasoara activitati printr-un sediu permanent intr-un alt stat calculeaza rezultatul fiscal la nivelul intregii societati, potrivit Titlului II <> din Codul fiscal.
In scopul acordarii creditului fiscal aferent unui sediu permanent contribuabilul calculeaza profitul impozabil si impozitul pe profit aferente acelui sediu permanent, in conformitate cu reglementarile fiscale din Romania potrivit dispozitiilor titlului II din Codul fiscal. [pct.39 alin.(3) din normele metodologice date in aplicarea art.39 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal].
Persoana juridica romana platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care desfasoara activitati printr-un sediu permanent intr-un alt stat, nu ia in calcul veniturile obtinute in statul strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain. [art. 53 alin.(1) lit.m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal].
Documente necesare pentru inregistrarea unei sucursale in Romania pentru o firma cu sediul in strainatate
O companie cu sediul principal intr-o alta tara decat Romania, poate sa deschida o sucursala in Bucuresti sau in orice alta localitate din Romania, cu conditia de a face demersurile necesare conform legii.Astfel, administratorii sau reprezentatii legali trebuie sa compuna un dosar care sa fie trimis inspre aprobare la Registrul Comertului competent. Acest dosar trebuie sa contina urmatoarele acte:
- ⮚ Cererea de inregistrare in original;
- ⮚ Anexa 1 privind inregistrarea fiscala;
- ⮚ Declaratia-tip pe propria raspundere privind autorizarea functionarii din care sa rezulte, dupa caz, ca:
🔹 persoana juridica nu desfasoara la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, activitatile declarate, o perioada de maximum 3 ani – in original;
🔹 persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii pentru activitatile precizate in declaratia-tip – in original;
- ⮚ Actul constitutiv si statutul profesionistului din strainatate daca sunt continute in documente separate, impreuna cu toate modificarile acestor documente sau actul constitutiv actualizat, in traducere legalizata efectuata de un traducator autorizat;
- ⮚ Documente care sa ateste sediul social al persoanei juridice din strainatate, obiectul de activitate al acesteia si, cel putin anual, valoarea capitalului subscris, in cazul sucursalelor persoanei juridice din state care nu sunt state membre ale Uniunii Europene sau state participante la Spatiul Economic European, daca aceste informatii nu sunt incluse in documentele prevazute la pct. 4;
- ⮚ Documentul in care se arata numele si calitatea reprezentantilor persoanei juridice din strainatate si ale celor care se ocupa nemijlocit de activitatea sucursalei, cu precizarea daca puterile ce li s-au conferit urmeaza a fi exercitate impreuna sau separat (copie tradusa si legalizata);
- ⮚ Actele de identitate ale persoanelor imputernicite sa reprezinte sucursala (copii certificate de parte);
- ⮚ Documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social al sucursalei;
- ⮚ In cazul in care persoana juridica din strainatate care deschide o sucursala in Romania are sediul social intr-un stat membru al Uniunii Europene, situatiile financiare ale persoanei juridice din strainatate, asa cum sunt ele intocmite, auditate si publicate in conformitate cu legislatia statului membru care guverneaza persoana juridica din strainatate;
- ⮚ Situatiile financiare ale operatorului economic din strainatate, asa cum sunt acestea intocmite, auditate si publicate in conformitate cu legea din Romania, cu exceptia cazului in care legea care guverneaza persoana juridica din strainatate prevede reguli contabile echivalente celor aflate in vigoare in Uniunea Europeana, in cazul in care persoana juridica din strainatate care deschide o sucursala in Romania nu este guvernata de legea unui stat membru al Uniunii Europene sau a Spatiului Economic European;
- ⮚ Un certificat, in traducere legalizata efectuata de un traducator autorizat, de la registrul in care este inmatriculata persoana juridica din strainatate, care sa ateste existenta societatii;
- ⮚ Anual, situatiile financiare ale persoanei juridice din strainatate, aprobate, verificate si publicate potrivit legislatiei statului in care aceasta are sediul social, care vor fi supuse acelorasi formalitati de publicitate prevazute pentru situatiile financiare ale societatilor persoane juridice romane;
- ⮚ Notificarea transmisa Bancii Nationale a Romaniei de catre autoritatea din statul membru de origine in cazul sucursalei unei institutii de credit, conform prevederilor art. 48 din O.G. nr. 99/2006;
- ⮚ Autorizarea Bancii Nationale a Romaniei pentru infiintarea sucursalei in cazul institutiilor de credit cu sediul in state terte, conform art. 67 din O.G. nr. 99/2006;
- ⮚ Dupa caz, informatii privind cazierul fiscal - detalii sau declaratia autentica pe propria raspundere a persoanei fizice (cetatean strain) imputernicita sa reprezinte sucursala, din care sa reiasa ca nu este inregistrata fiscal in Romania si dupa caz, traducerea realizata de un traducator autorizat a carui semnatura sa fie legalizata de un notar public;
- ⮚ Declaratiile pe propria raspundere date de catre persoanele imputernicite sa reprezinte sucursala, din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile legale pentru detinerea acestei calitati (in forma prevazuta de lege);
- ⮚ Specimenele de semnatura ale imputernicitilor sucursalei (original).
Alte documente care pot fi necesare
- ⮚ Avizul asociatiei de proprietari privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 (completat pe formular - tip - original);
- ⮚ Dovada autorizatiilor/avizelor eliberate de autoritatile competente ca o conditie prealabila inmatricularii in registrul comertului, cand emiterea unor astfel de autorizatii/avize este prevazuta de lege, dovezile privind indeplinirea conditiilor prevazute prin legi speciale, corespunzator domeniului de activitate, avizele prealabile prevazute de legile speciale (in original sau copie certificata);
- ⮚ Dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original);
- ⮚ Dovezile privind plata tarifelor legale.
Daca inregistrati simultan mai multe sucursale, dar in judete diferite, documentele mentionate mai sus in articol se depun numai la un singur Registru al Comertului, la alegerea profesionistului, urmand ca dosarele sa fie transmise electronic tuturor ORCT competente.
Cine va poate ajuta cu contabilitate sucursala?
Atunci cand doriti sa deschideti o sucursala va veti lovi de diverse proceduri birocratice, precum si de diferente in regimul fiscal. Tocmai de aceea, se recomanda intotdeauna sa apelati la sprijinul firmelor care ofera servicii de contabilitate sucursala, in asa fel incat sa va asigurati ca nu comiteti erori si ca legislatia este respectata intocmai.
O firma de contabilitate formata dintr-o echipa de specialisti va poate indruma si se poate ocupa de fiecare detaliu al companiei, inclusiv de contabilitate sucursala, pentru ca aceste lucruri sa fie in ordine si la final de an fiscal sa puteti analiza rapoarte si sa aveti toate documentele in regula.
Principalele avantaje atunci cand va hotarati sa deschideti o sucursala si apelati la serviciile noastre sunt:
- ➤ Seriozitatea de care am dat intotdeauna dovada - preluam fiecare firma, o analizam in detaliu si ne asiguram ca fiecare etapa este indeplinita pentru a bifa obiectivele dorite;
- ➤ Experienta in domeniu - contabilitatea este un domeniu vast pe care il cunoastem in fiecare amanunt si pe langa consultanta si implementare va oferim toata expertiza noastra;
- ➤ Consultanta - va indrumam in fiecare demers si suntem dedicati obiectivelor dumneavoastra, in asa fel incat contabilitatea firmei dumneavoastra sa fie o grija in minus pe care o aveti si sa va indreptati atentia catre lucrurile prioritare pentru dumneavoastra;
- ➤ Punctualitate - in contabilitate, una dintre cele mai importante calitati este punctualitatea, iar noi facem tot posibilul sa respectam datele stabilite.
Puteti sa ne contactati cu increderea ca incepeti o colaborare productiva alaturi de profesionisti in domeniu.
Actiunea de contabilitate sucursala nu trebuie sa reprezinte o problema pentru dumneavoastra, deoarece specialistii va vor ajuta cu orice situatie pe care o veti intampina.