Descriere
Alegeti cu incredere serviciul de infiintare sucursala
Care este costul total
Pentru infiintare sucursala veti achita doar:
✓ 1400 de lei + TVA (onorariu)
✓ 135 lei + TVA (taxa Registrul Comertului)
✓ 200 de lei + TVA (notariat)
Cat dureaza operatiunea de infiintare sucursala
In doar 4 zile lucratoare puteti avea sucursala firmei pe care o detineti
De ce acte aveti nevoie
Carte de identitate si documentul din care sa reiasa ca aveti dreptul sa gazduiti sucursala (act de proprietate, contract de inchiriere etc.).
Va putem oferi si contabilitatea
Suntem un partener de lunga durata si va ajutam si cu serviciile de contabilitate sucursala, astfel incat sa va concentrati cat mai mult mult asupra activitatii, lasand actele in grija noastra.
Costurile pornesc de la doar 250 de lei + TVA / luna, fiind atractive pentru firmele din Bucuresti.
Contactati-ne si ne vom ocupa cat mai repede de serviciul de infiintare sucursala
Optiunea de infiintare sucursala este de luat in calcul in cazul firmelor
Firmele de dimensiuni medii si mari vor lua in calcul si operatiunea de infiintare sucursala, pe langa infiintarea unui statut legal si a unei forme de organizare. Bineinteles, nu orice forma de activitate necesita o sucursala, la fel cum si notiunea de filiala este frecvent confundata cu notiunea de sucursala. Ori ambele au entitati diferite si necesita a fi infiintate in mod distinct.
Puteti apela cu incredere la noi pentru operatiunea de infiintare sucursala, cat si pentru intemeierea oricarui tip de societate. Simplificam toate procedurile ce tin de acte, oferim consultanta, demaram in locul dumneavoastra diferite proceduri birocratice, oferindu-va sansa de a va bucura de o firma cu o activitate de succes, fara grija actiunilor care nu se inscriu in aria dumneavoastra de competenta.
Ce este o sucursala?
O sucursala se defineste drept o unitate economica fara entitate juridica ce este sub controlul sau conducerea unei unitati de acelasi tip, dar de o dimensiune mai mare. Notiunea este frecvent intalnita atunci cand vine vorba despre banci, dar pentru infiintare sucursala pot opta si o serie de agentii sau centre de reprezentanta, asociatii sau organizatii.
Bineinteles, activitatea centrala va fi desfasurata la toate punctele de lucru sub care se inscrie sucursala, asemenea centrului-mama sub care se guverneaza activitatea acesteia. Totusi, trebuie sa stiti ca, sucursala are forma de organizare proprie din punct de vedere material, cu precadere cand vorbim de societati somerciale.
Sucursalele pot fi inregistrate atat in Romania, dar si in strainatate, chiar daca sediul acestora este dispus national sau in alt stat. Regasim astfel de situatii in cadrul unor multinationale si a firmelor care au acoperire teritoriala vasta, cu un potential de extindere crescut.
Chiar daca ele nu au personalitate juridica, nu inseamna ca functionarea lor nu este reglementata de lege si ca, la infiintare sucursala si/sau inregistrare sucursala, nu trebuie sa se respecte o serie de drepturi si obligatii sau ca infiintarea unei sucursale nu necesita efort si implicatii.
Dar, amintim ca nu orice firma necesita o sucursala si ca, in lipsa de cunostinte sau experienta in domeniul financiar-contabil, cat si in ceea ce priveste organizarea si intemeierea unei firme, inainte de a demara procedurile pentru infiintare sucursala este ideal sa consultati un profesionist care sa va indrume corespunzator.
Cautati o firma buna care sa va indrume cu privire la infiintarea si organizarea unei sucursale? Suntem membri in Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Cunoastem foarte bine procedurile care trebuie urmate, asa ca va puteti baza pe ajutorul expertilor nostri.
De ce sa optati pentru infiintare sucursala?
Cand infiintati o firma a carei activitate nu se poate desfasura la sediul central, iar firma are dimensiuni generoase, trebuie sa va orientati catre sedii secundare. Aceste sedii secundare vor prelua practic forma de organizare de tip sucursala, puncte de lucru, agentii etc.
Procesul de infiintare sucursala este o alegere benefica atunci cand doriti sa va bucurati de o multitudine de avantaje prin detinerea si rularea unei afaceri asupra careia sa aveti un control deplin din multe puncte de vedere.
Daca de exemplu, capitalul unei filiale se subordoneaza agentiei-mama, cand vine vorba de o sucursala, partea materiala este gestionata independent la nivel de sucursala. Iar sucursala poate functiona inclusiv sub o serie de reguli proprii in anumite situatii. Bineinteles, exista mai multe beneficii ale sucursalei si motive pentru care sa optati pentru aceasta forma de activitate.
In general, sediile secundare din Romania se inregistreaza unde este si sediul social al persoanei juridice.
Prin urmare, la inregistrare sucursala se poate inainta procedura catre acelasi oficiu din cadrul Registrului Comertului. Insa, sucursala si sediul social vor avea denumiri si regim de functionare independent. Daca se doreste inregistrarea lor in alta destinatie sau alt judet, aceasta se va putea face in raza in care se va afla sediul social si se va inregistra la respectivul punct teritorial.
Sigur, daca reprezinta o oportunitate de dezvoltare si recunoastere mult mai mare, puteti sa dezvoltati o sucursala inclusiv in strainatate. Iar o alta posibilitate poate fi reprezentata inclusiv de infiintare sucursale multiple in cadrul aceleiasi zone, cu conditia ca, prin stabilirea denumirii acestora sa le diferentiati printr-un indicator.
Exista o varietate de motive pentru care infiintarea unei sucursale poate fi o necesitate, dar si o prima decizie care atesta dorinta si posibilitatea de dezvoltare.
Stabilirea denumirii unei sucursale
Fiecare companie sau firma isi va alege la inregistrare un nume propriu, lucru valabil si in cazul de inregistrare sucursala. Sigur, cand vorbim de numele unei sucursale, aceasta preia in marea majoritate a cazurilor numele firmei, la care se asociaza si numele localitatii, alaturi de denumirea de “sucursala”. Amintim ca, in cazul in care se doreste inregistrarea mai multe sucursale, acestea trebuie sa aiba un indicator distinctiv. De aceste lucruri se va tine cont si atunci cand se doreste inregistrarea sucursalei in strainatate.
Iar in cazuri exceptionale, precum in situatiile in care se infiinteaza o sucursala care apartine de o personalitate de nationalitate straina in Romania, se urmeaza alta procedura. De exemplu, aceste sucursale vor avea denumirea firmei si a persoanei juridice, cu inscrisul “sucursala”.
Documente necesare pentru inregistrare sucursala
Fiecare companie sau firma isi va alege la inregistrare un nume propriu, lucru valabil si in cazul de inregistrare sucursala. Sigur, cand vorbim de numele unei sucursale, aceasta preia in marea majoritate a cazurilor numele firmei, la care se asociaza si numele localitatii, alaturi de denumirea de “sucursala”. Amintim ca, in cazul in care se doreste inregistrarea mai multe sucursale, acestea trebuie sa aiba un indicator distinctiv. De aceste lucruri se va tine cont si atunci cand se doreste inregistrarea sucursalei in strainatate.
Iar in cazuri exceptionale, precum in situatiile in care se infiinteaza o sucursala care apartine de o personalitate de nationalitate straina in Romania, se urmeaza alta procedura. De exemplu, aceste sucursale vor avea denumirea firmei si a persoanei juridice, cu inscrisul “sucursala”.
Inregistrare sucursala in Romania
Functionarea sucursalei va avea loc dupa ce s-a realizat dosarul de infiintare si a fost depus, respectiv aprobat, de catre Registrul Comertului. In vederea obtinerii acordului de inregistrare sucursala veti avea nevoie de urmatoarele documente:
⦿ Hotararea adunarii generale sau AGA sau decizia consiliului de administratie/directoratului in original privind infiintarea sucursalei si respectiv datele de identificare ale acesteia si/sau ale persoanelor imputernicite;
⦿ Actul constitutiv cu actualizarile efectuate, copie certificata;
⦿ Certificatul privind inregistrarea societatii aferente, in copie;
⦿ Dovada care atesta sediul sucursalei;
⦿ Copii dupa autorizatii si avizele de functionare eliberate acolo unde acestea sunt solicitate;
⦿ In cazul in care formalitatile sunt intreprinse de catre alta persoana sau responsabil de gestiunea sucursalei este o alta persoana fata de cea stabilita, vor fi de asemenea necesare mai multe declaratii pe proprie raspundere si implicit, specimenul de semnatura, in forma originala a documentului;
⦿ O declaratie in original pe proprie raspundere ce atesta dreptul de functionare;
⦿ Imputernicire realizata de catre un avocat sau documentul delegat privind cosilierul juridic atunci cand formalitatile legale sunt create de terti.
Inregistrare sucursala in Romania a unei firme cu sediul in strainatate
In cazul in care se inregistreaza o sucursala in Romania a carui sediu-mama este in strainatate, vor fi necesare copii contabile dupa documentele care atesta ca se indeplinesc prevederile din strainatate, conform legislatiei aflate in vigoare, precum si certificatul tradus si legalizat, respectiv o declaratie privind cazierul in cazul in care reprezentantul sucursalei este de origine straina.La acestea se adauga:
⦿ Cererea ONRC completata in original si depusa la dosar;
⦿ Documentul de inregistrare fiscala dat de Anexa 1;
⦿ Declaratia pe propria raspundere prin care se atesta ca nu se desfasoara activitate la sediile sociale si secundare, pe o perioada de 3 ani;
⦿ Declaratia care atesta ca se indeplinesc conditiile legale de functionare din punct de vedere al respectarii normelor sanitare si protectia mediului inconjurator;
⦿ Actul constitutiv actualizat si traducere legalizata autorizata;
⦿ Documente ce atesta capitalul inscris si obiectul de activitate pentru statele care nu fac parte din Uniunea Europeana;
⦿ Documentele certificate ale persoanelor care reprezinta societatea;
⦿ Certificatul privind atestarea existentei societatii tradus legalizat;
⦿ Specimenele de semnatura ale imputernicitilor;
⦿ In cazul in care se infiinteaza sucursale in spatiile cu uz personal este necesar avizul asociatiei de proprietari;
⦿ Dovezile avizelor si a autorizatiilor de functionare, atunci cand acestea sunt necesare;
⦿ Chitanta privind plata tarifelor de inregistrare si a publicarii in Monitorul Oficial.
Sigur, ONRC prevede acordarea unui ajutor gratuit in ceea ce priveste indrumarea necesara pentru intocmirea dosarului de inregistrare sucursala Bucuresti. Insa, in numeroase situatii, doritorii s-au confruntat cu dificultati de intelegere si comunicare, ceea ce ingreuneaza procesul de infiintare sucursala. In astfel de situatii, ajutorul unui expert poate fi esential pentru linistea si bunastarea dumneavoastra.
Prin urmare, daca doriti sa infiintati o sucursala in Bucuresti, suntem la dispozitia dumneavoastra. Sigur, vom depune toate eforturile posibile pentru a va veni in ajutor indiferent de tipul solicitarii dumneavoastra sau de locul in care doriti sa inregistrati o sucursala.
Avantaje si dezavantaje infiintare sucursala societati comerciale
Daca doriti sa infiintati o sucursala de tip comercial trebuie sa indepliniti trei conditii de baza:
✔️ organizarea materiala a acesteia trebuie sa fie distincta de cea a societatii mama;
✔️ trebuie sa aiba un reprezentant cu putere si viziune pentru a se bucura de independenta in exploatare;
✔️ gama de clienti trebuie sa fie proprie si independenta, neconditionata de sediul-mama.
Odata ce sunt stabilite aceste criterii de constituire, pot fi enumerate si avantajele, respectiv dezavantajele pe care le veti intalni la o astfel de sucursala.
Avantaje sucursala societate comerciala
In cazul in care se inregistreaza o sucursala in Romania a carui sediu-mama este in strainatate, vor fi necesare copii contabile dupa documentele care atesta ca se indeplinesc prevederile din strainatate, conform legislatiei aflate in vigoare, precum si certificatul tradus si legalizat, respectiv o declaratie privind cazierul in cazul in care reprezentantul sucursalei este de origine straina.La acestea se adauga:
➤ Limitarea actelor constitutive;
➤ Minimul de formalitati juridice necesare la infiintare;
➤ Nu este necesar ca la infiintare sucursala sa detineti si sa depuneti un capital asa cum este prevazut atunci cand infiintati un simplu S.R.L. sau un S.A. Capitalul poate fi pus insa la dispozitie de catre societatea-mama.
Dezavantaje sucursala societate comerciala
In cazul in care se inregistreaza o sucursala in Romania a carui sediu-mama este in strainatate, vor fi necesare copii contabile dupa documentele care atesta ca se indeplinesc prevederile din strainatate, conform legislatiei aflate in vigoare, precum si certificatul tradus si legalizat, respectiv o declaratie privind cazierul in cazul in care reprezentantul sucursalei este de origine straina.La acestea se adauga:
➤ Se prevede obligativitatea declaratiei fiscale privind datele financiare;
➤ In cazul unor probleme de natura financiara, societatea-mama poate fi trasa la raspundere pe perioada nedeterminata, inclusiv atunci cand vorbim de societati cu sediul in afara tarii si cu sucursalele infiintate in Romania;
➤ Sucursala si societatea-mama constituie impreuna o forma juridica, astfel ca incheierea unor contracte proprii este ingreunata de acest fapt.
Infiintare sucursala vs. Infiintare filiala
Intre sucursale si filiale lucrurile stau diferit, chiar daca, la prima vedere, cele doua par a avea similitudini. De exemplu, sucursala nu are personalitate juridica asa cum are filiala. De asemenea, entitatea filialei este independenta de firma centrala, iar raspunderea este in mod evident, limitata. Asta inseamna ca, in cazul unor contracte, ele pot fi gestionate complet direct de filiala aferenta, fara limitarile dintre sucursala si sucursala-mama.
Desigur, toate aceste lucruri pot parea cu adevarat benefice … si sunt si in realitate. Insa, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca, inregistrarea unei filiale cade direct in atributiile celui care o intemeiaza, pe cand, la sucursale, societatile-mama pot desemna un reprezentant pentru a se ocupa de infiintare sucursala secundara.
Cat despre obligativitati, acestea cad direct in sarcina filialei si nu ale firmei mama. Iar asta poate insemna inclusiv faptul ca, pentru infiintare filiala este necesar un capital si anumite investitii, respectiv existenta unor formalitati. Sunt si situatii in care infiintarea unor filiale este o adevarata provocare din pricina unor autorizatii si avize speciale, aspect ce poate interveni si in cazul sucursalelor. Insa, in ansamblu, infiintarea unor sucursale este mult mai simpla decat cea a filialelor.
Pare mai dificil ca niciodata sa alegeti si sa stabiliti cu precizie ce tip de societate aveti nevoie? Contactati-ne sa stabilim impreuna ce forma de reprezentare vi se potriveste mai bine.
Ce trebuie sa mai stiti despre infiintare sucursala?
Printre aspectele importante pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru infiintare sucursala, se regasesc si o serie de informatii cu privire de exemplu, la regimul financiar.
Chiar daca nu aveti nevoie de un capital de infiintare sucursala, veti avea nevoie in mod obligatoriu de un contabil/firma de contabilitate care sa tina o evidenta in partida dubla. Contabilitatea firmei va fi inregistrata atat in moneda nationala, cat si intr-o moneda de circulatie internationala. Totodata, la finalizarea fiecarui an din punct de vedere calendaristic, contabilul are obligativitatea intr-un termen maxim de 150 zile sa depuna registrul contabil al sucursalei.
Mai trebuie sa mai stiti si ca, financiar vorbind, conform prevederilor aflate in vigoare in Romania, sucursalele au conotatia de sediu fiscal permanent. Ca prin urmare, functionarea acestora nu poate fi realizata fara inregistrarea sediului sau la organul central in regiunea in care se afla sucursala.
De asemenea, sucursala se supune legilor nationale ce guverneaza activitatea firmei-mama, in timp ce filiala se supune legilor statului.
Impozite si contributii datorate la infiintare sucursala
Dincolo de beneficii, sucursalele au si o serie de obligatii, in special cand vine vorba de cele de partea financiar-contabila. Va fi necesar sa angajati un contabil sau sa externalizati acest serviciu, precum si sa achitati impozit pe profit, sa mentineti o serie de evidente financiare independente si sa le depuneti la unitatile competente conform prevederilor aflate in vigoare.
In cazul in care cifra de afaceri a sucursalei depaseste valoarea incasata de 300.000 lei /an, va fi necesara inclusiv inregistrarea fiscalului de TVA, pe langa contributiile datorate angajatilor sau impozitul pe tranzactiile dintre sucursala si firma-mama.
Fie ca aveti nevoie de un expert care sa va indrume si sa va ajute cu infiintare si inregistrare sucursala, fie ca va doriti ajutor pentru crearea unui alt tip de firma, avem intreaga expertiza de care aveti nevoie. Oferim costuri rezonabile, transparenta si profesionalism.